Sådan sørger du for at opbevare dit jagtgevær forsvarligt

Som nyudklækket jæger kan det måske synes overvældende med alle de forskellige love og regler, der skal følges. Mange nybegyndere fokuserer naturligvis på at lære, hvad der er tilladt i forbindelse med selve jagten. Der er imidlertid også vigtige regler at huske på, når man kommer hjem, hvis man gerne vil undgå en bøde eller det der er værre. For hvordan skal riflen eller haglgeværet opbevares, så våbenet er helt sikret?

Et våbenskab eller lignende er et must

I dansk våbenlovgivning skelnes der mellem regler for permanent og midlertidig opbevaring. I det følgende tænkes der på reglerne for permanent opbevaring, det vil sige reglerne for opbevaring på den adresse, som våbenet er registreret til.

Ved denne type opbevaring skal våbenet iflg. lovgivningen opbevares i et dedikeret våbenskab eller boksrum med et sikringsniveau svarende til diverse internationale regler.

Det er i princippet muligt at bygge sit eget opbevaringsrum. Den mest ligefremme løsning for en nybegynder er imidlertid nok at finde et dedikeret våbenskab i en dansk jagtbutik, der er lavet til at følge de gældende regler. Et sådant skab kan også nemt findes jagtbutikker, såvel online som i fysiske butikker, se fx www.iversen-import.dk.

Jagtvåbnene skal iflg. loven desuden opbevares forsvarligt og utilgængeligt for uvedkommende. Det vil sige. at våbenskabet bl.a. skal være aflåst og væk fra vinduer, så skabet ikke kan ses uden for hjemmet. Derudover skal skabet sidde fast i gulvet, hvis det vejer under 1 ton. Dette kan installatøren ofte hjælpe med, og som minimum plejer der at følge en brugsanvisning med skabet. Reglerne for opbevaring af ammunition er de samme som reglerne for opbevaring af skydevåben, og de må gerne være i samme skab.

Opbevaring af mange våben ad gangen medfører særlige regler

Reglerne er anderledes, når der enten opbevares mere end 25 almindelige våben eller 10 farlige våben. Farlige våben er bl.a. pistoler/revolvere, halv-/fuldautomatiske våben og haglgeværer med større pibelængde. I dette tilfælde er der lovkrav om at installere en alarm i skabet, som er tilkoblet en døgnvagt, der er godkendt af Rigspolitiet. Mere fyldestgørende information vedr. opbevaring af våben generelt kan og bør findes på Politiets hjemmeside.